Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2017 09:18 - Система против заспиване зад волана
Автор: belt Категория: Други   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.05.2017 01:51


image
Високия клас нови автомобили вече са снабдени със система, която не позволява на шофьорите да заспят зад волана по време на път. Системата изследва поведението на водача и му съставя индивидуален профил. Тя следи за фактори като част от денонощието, продължителност на пътуването и решава дали шофьорът е уморен и трябва да спре. Отчита също ъгъла на волана предпочитан от шофьора, скоростта, ускорението, употребата на педалите и бутоните по таблото. В случай, че се появят отклонения от стандартните стойности на тези параметри, системата издава предупредителен сигнал и се появява мигащ символ на таблото, с което информира шофьора, че е време да спре и да си почине, за да не заспи зад волана.

imageАко вашият автомобил не притежава подобна система, можете да се сдобиете с алармена „анти-сън“ джаджа. Тя се монтира зад ухото на водача и следи неговите движения. В случай, че главата клюмне леко напред или на страни, алармата се активира и надава вой. Намира се лесно по магазините за автоаксесоари.

Най-сигурно е обаче да спазвате някои правила, без значение дали сте със собствения си автомобил или използвате кола под наем. Наспете се добре преди пътуване и го осъществете през светлата част от деня по възможност. Не пренебрегвайте първите признаци на умора. Зачестят ли прозявките, натежат ли клепачите, усетите ли често мигане, шум в ушите или тежест в ръцете вземете незабавни мерки. Най-добър резултат дава спиране за кратка почивка на свеж въздух. Ако не е възможна, опитайте някои от следните трикове. Изпийте някаква ободряваща напитка - кафе или енергийна, но имайте предвид, че резултата е краткотраен и е подходящ за последната част от пътуването. Ако до вас има пътник дори и спящ - събудете го и започнете разговор. Тов е един от най-сигурните начини да се предпазите от заспиване. Ако сте сами пуснете си любима динамична музика силно, тиха мелодична балада би имала обратния ефект. Капацитета на който и да е от триковете се изчерпва най-много за час. Така че, ако имате по дълъг път, след като умората ви е настигнала просто отбийте на следващата бензиностанция и дремнете 20-30 мин.

От Европейската организация за изследване на съня (ESRS) въз основа на проведено изследване проведено през 2013 год., твърдят че преумората е най-честата причина за инциденти на пътя. Много повече катастрофи са станали по вина на преуморени шофьори, отколкото на такива употребили алкохол.

Rent a car Sofia ви пожелава приятно и безаварийно пътуване!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: belt
Категория: Други
Прочетен: 40768
Постинги: 66
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930